Potatisodling, ortodoxi och ormar

Söndagen den 27 maj bjöd på en vacker, solig morgon när vi cyklade iväg från Kennerth och Bojan Moberg i Överkalix. Innan hade vi vandrat runt i deras fina trädgård och sett hur man odlar potatis i drivbänk – intressant. Tack Kennerth och Bojan – hoppas er trädgård ger mycket skörd i sommar!

I Överkalix finns den troligtvis enda rysk-ortodoxa kyrkan i Norrland. Vi besökte den och Alex gjorde nog allt rätt, såg helt korrekt ut. Vi fick även träffa Bengt Pohjanen, författaren och han som byggt kyrkan, Sirillus, där vid Kalixälven. Alexandr fick en gåva med musik och texter av Bengt Pohjanen på ryska.

I Svartbyn finns en fantastisk samling av traktorer, gamla bilar, grävmaskiner mm. Det är Holger Larssons traktormuseum. Vi hittade (givetvis!) även en rysk bil där, en gammal UAZ.

Dagen blev annars en av de värsta blåsdagarna, med fruktansvärd motvind mellan Överkalix och Morjärv. När vi kom fram till Lena Lagerstam i Morjärv fick vi pausa en stund och kaffe och fika. Tack – det var välbehövligt!

Redan i Räktforsen innan Morjärv råkade vi se en livs levande huggorm vid vägen, eller det var jag som såg den – Alex han aldrig. Däremot på vägen från Morjärv mot Boden fanns alldeles intill varandra två stora huggormar överkörda.
Antalet djur ökar med natten, vi såg fladdermus, rävar, renar, harar och givetvis hörde vi den ständiga fågelsången.

Natten var sen när vi slutligen nådde fram till Gösta och Ingegerd Eriksson i Boden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s