Stockholm, Stockholm stad i världen

Det blev som många berömda platser i Stockholm. Åtminstone sådana som människor i allmänhet betraktar som berömda, dvs många känner till dem.
Kvalité vad gäller hjortronmyrar slår dessa platser inte Kivijärvenvuoma, men det är ju rätt så få som känner till den. Åtminstone bland stockholmare.
Rent filosofiskt kan man fundera varför steniga, stora, berömda, på nätterna obebygda, byggnader gillas av så oerhört många människor medan hjortronmyren vandrar förbi obemärkt? Stenhusen går ju inte ens att äta och i de allra flesta fall är de fruktansvärt tråkiga att bo i; det ekar ofta ödslighet i dem mitt i allt överflödande människointresse. Hjortronmyren är full av liv, ensam är man inte, åtminstone inte en dag i juli. Intresset för myren kommer från livet självt, det kallas biologisk mångfald.
När man övergår från filosofisk fundering och kommer till konkret handling så är det kanske här ett av de stora, praktiska folkbildningsfrågorna ligger. Vi människor beundrar till övermåttan den egna artens underverk, känner igen dem och nickar igenkännande. Samtidigt som vi knapp anar myrens rikedom av liv. Än mindre regnskogens.
Just nu hotas biologisk mångfald. I gigantisk skala genom t.ex. Indonesiens enorma skogsbränder där enligt den länkade artikeln i BBC hela en tredjedel av världens orangutanger riskerar att dö i bränderna. En art vi åtminstone hört talas om. Alla de andra finns inte, de är mer avlägsna än Kivijärvenvuoma.
Vi är fast i vårt egenartsintresse och reagerar i betydligt större skala om kulturarvet är hotat än ifall naturarvet är det.
Pugh Rogefeldt sjöng en gång låten Stockholm, Stockholm stad i världen. Den har fastnat. När jag nu velomobilat runt i staden Stockholm så möter jag människor, trevliga, glada, positiva människor. Min egen art. Men oj vad jag önskar att många fler lyssnade och fäste större vikt vid sångtitelns sista ord, världen. Stockholm finns i världen! Världen finns också i Stockholm, varje dag! Påverkan går i bägge riktningar och du kan påverka, även orangutangerna i världen.
Ägna lite längre tid att kolla om produkten du köper innehåller palmolja eller inte. Kräv att varenda produkt som saluförs är fri från den ingrediensen. Prova själv, bli inte förvånad om det är svårt att finna produkter som inte bidrar till att ytterligare ta död på någon orangutang.
Det är för övrigt nog en aning mer bråttom för orangutangerna än att bygga det nya köpcentret vid Karolinska.

Här ett potpuri av bilder från söndagen den 15 november 2015, känner ni inte igen platserna så kan jag berätta. Vill ni däremot veta hjortronmyrens exakta läge så cykla över nästa sommar så får ni följa med ut och plocka. Dessutom får ni träffa alla mina vänner ute på myren :-).

IMG_0536

IMG_0547

IMG_0560

IMG_0551

IMG_0563

IMG_0568

IMG_0572

IMG_0578

IMG_0582

hjortron_hemlig_myren

Annonser

One thought on “Stockholm, Stockholm stad i världen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s